Quantcast
Channel: torturi-copii – Retete culinare cu Laura Sava
Viewing all 13 articles
Browse latest View live

Rulada trenulet de lamaie

$
0
0

Aceasta rulada trenulet s-a nascut din imbinarea a doua retete minunate: o rulada suuuper buna de lamaie, preluata din “decupajele” mele din “Secretele bucatariei” si un “trenulet” dulce, afisat intr-o carticica de copii: Bucataria copiilor, de la Editura Aquila, care m-a inspirat si incantat la maxim :)

Ii este dedicata cu toata dragostea micului meu bucatar care a castigat un premiu dragut datorita acestei retete: Clovn de inghetata 😛

 

Ingrediente:

Blat:
– 4 oua
– 1 priza de sare
– 120 g. zahar
– 4 linguri apa fierbinte
– 100 g. faina

Crema:
– 2 lamai
– 1 pachet zahar vanilinat de 60 g.
– 250 g. crema de branza Philadelphia sau Mascarpone
– 120 ml. frisca

In plus:
– buline de ciocolata gen M&M

 

Mod de preparare:

Ingrediente blat:


Incalziti cuptorul la 200 grade. Bateti albusurile spuma cu sare. Frecati galbenusurile cu zahar si 4 linguri de apa fierbinte, pana veti obtine o crema. Incorporati putin cate putin faina si spuma de albusuri.
Puneti hartia pentru copt in tava (tava de aragaz would be just fine! :P)
Adaugati coca pentru blat, neteziti-o cu un cutit daca e nevoie si coaceti cca. 20 de minute la 175 grade…foc mediu, deci…
Scoateti cu grija blatul pe un prosop curat de bucatarie presarat cu zahar tos sau pudra:


Stropiti hartia pentru copt de pe blat cu putina apa, pentru a o putea indeparta mai usor:


Rulati blatul si lasati-l sa se raceasca.

 

Crema: Spalati bine lamaile cu apa fierbinte, stergeti-le cu un prosop de bucatarie, dupa care radeti coaja pe razatoarea mica. Stoarceti si sucul de lamaie. Amestecati-le cu branza (puteti folosi si branza de vaci). Bateti spuma frisca si adaugati-o cremei de lamaie, amestecand pana la omogenizare:


Cu grija, derulati blatul si ungeti-l cu crema:


Rulati din nou blatul cu ajutorul prosopului:


Feliati rulada in 4 bucati: una din ele va fi locomotiva iar celelalte vagoanele 😛
Eu dintr-un blat de pandispan am taiat bucatele egale si am “croit” legaturile dintre vagoane, pentru ca-mi era la indemana :) …voi insa puteti sa va folositi de sticksuri gen Finetti sau jeleuri colorate, etc…



Faceti cu spritul doua “sine” pe tava, din frisca si asezati vagoanele deasupra…desi eu, dupa cum se vede, le-am “proiectat” dupa… 😀
Poate ca ar fi bine de stiut ca sinele erau de fapt formate din bezea…dar cine avea la dispozitie 3 ore, pentru a usca bezelele la cuptor?! …eu nu!!! :)))


Presarati pe rulada zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos:


…si fistic macinat, daca o preparati pentru alta ocazie, moment in care serviti rulada ornata cu feliute de lamaie si frunzulite de lamaita.

Se incepe ornarea trenuletului, capitol de care s-a ocupat micul meu bucatar -Bogdi :)
Aici lipeste “rotile” (buline de ciocolata) cu mare grija:


…pe locurile pe care i le-am trasat eu cu frisca:

Si-o poza de final, cu cosul de fum, fumegand! 😛

E o reteta pe cat de simpla pe-atat de gustoasa! Bogdi si copiii prezenti la balaceala zilnica 😀 …au fost extaziati!!!
Acest trenulet poate fi umplut si cu inghetata!!!!!


Tort Nesquik – Kid vs Kat

$
0
0

Anul acesta, ziua lui Bogdi a fost una de neuitat (de fapt, cele 3 zile, ca atat a tinut petrecerea lui, ca in povesti :D). A avut parte de prieteni, soare si cadouri pe masura celor 5 ani proaspat impliniti iar eu si Cipi am fost cei mai fericiti parinti din univers!!! Comanda pe care am primit-o de la micutul sarbatorit ( wow, ce bine ca nu stie inca sa citeasca, el de la doi ani imi repeta ca nu mai e mic!!! 😛 ) pentru tortul de anul asta a fost, dupa cum vedeti: Coop impotriva domnului Kat, sau invers, cel mai nebunesc desen animat din ultimii ani, pe care il urmaresc cot la cot cu Bogdi…parintii sigur stiu despre ce vorbesc :))

Tortul, deci, s-a vrut a fi o impletire a acestei amuzante povesti cu un delicios tort cu alune, nuci si ciocolata. Tort Nesquik for birthday??? Yes, please!!! 😀

E o nebunie de tort, la care am muncit vreo 2 zile…si nu numai eu, veti vedea, dar care, in final, a meritat din plin, caci a starnit o avalansa de exclamatii admirative. Sper din tot sufletul sa-l incercati si voi!!!

 

Ingrediente pentru o foaie de blat:
– 2 albusuri
– 2 linguri zahar
– 1/2 lingura faina
– 1 1/2 lingura nuca macinata sau alune de padure

Tortul initial prevedea coacerea a 3 foi, eu am dublat insa totul, de frica sa nu raman cu farfuria vreunui invitat goala…astfel incat la sfarsitul serii am avut in toata casa, nu doar in bucatarie, un miros demential de nuca prajita si bezea…yummy rau de tot!!!  Si cremele, evident, au fost dublate :)

 

Ingrediente crema 1:
– 6 galbenusuri
– 340 ml. lapte
– 3 1/2 linguri faina
– 3 1/2 linguri zahar
– 85 g. zahar
– 85 g. unt (80% grasime)
– 70 g. nesquik (praf)

Ingrediente crema 2:
– 250 ml. smantana dulce pentru frisca
– 2 linguri zahar pudra

Ingrediente crema 3:
– 100 g. ciocolata de lapte /neagra
– 40 g. unt (80% grasime)

Cam multe ingrediente si creme, asa-i?! …da’ altfel n-ar fi iesit atat de buuun!!! 😛
Poza cu ingredientele necesare coacerii celor 3 blaturi, ca in reteta originala (n-avea nici un rost sa ma insir cu 6 boluri, 6 farfurii, etc…doar pentru o poza)


Se bat albusurile bine cu un varf de cutit de sare, dupa care se adauga zaharul si se mixeaza pana cand se topeste. Se adauga si faina amestecata cu nucile macinate…sau alunele, cum alegeti…si se amesteca usor:


Se intinde compozitia in tava pregatita, adica tapetata cu hartie de copt si unsa cu grasime si dam la cuptor pentru cca. 15-20 de minute, la foc mic:




Intr-o craticioara, amestecam galbenusurile cu laptele si faina + 3 1/2 linguri zahar, la foc mic pana se ingroasa ca o budinca. Lasam la racit.


Daca aveti cumva neplacerea ca crema sa faca niste cocoloase de toata frumusetea, cum am patit eu, le puteti veni de hac cu mixerul-bat, he, he…

In continuare, frecam untul cu 85 gr. zahar si 70 gr. Nesquik pudra, adaugand putin cate putin din budinca racita, dupa care omogenizam si dam la frigider:



Foile ademenitoare, de care va vorbeam mai sus, asteptau cuminti pe masa, sa le umplu:



Adaugam intr-un vas, la bain-marie, untul si ciocolata si le lasam pana se topesc.
Dupa ce intreaga compozitie s-a racorit putin, ungem blaturile cu acest amestec:

Dupa ce s-a intarit putin ciocolata, adaugam deasupra ei o treime din crema (evident, la mine a fost vorba de 1/6)

…si o treime din frisca batuta bine:

Repetam pana terminam toate foile si dam la frigider (cel mai bine ar fi sa il lasati peste noapte):


Intre timp ne ocupam de decorarea tortului…asa ca acum e momentul ideal pentru a va destainui cine mi-a fost de mare ajutor in croirea decorului: Cipi meu drag, care si-a pus tot sufletul, si talentul, pentru ca sigla cu cei doi nazdravani desenati sa semene cat mai mult cu realitatea si sa-l incante, astfel, pe puiul nostru iubit.
Iti multumim, tati!!!!!!!!!!!!! 😛 …am fost foooooarte impresionati, si eu si Bogdi!!!
Un alt ajutor de nadejde mi-a fost insa si doamna Anca, o prietena de familie, care a venit tocmai din Danemarca, fiindu-ne oaspete pentru cateva zile…si care m-a aprovizionat cu martipan si coloranti alimentari.
Mii de multumiri si unuia si altuia :)

Va arat in cateva secvente cum a decurs, zic eu, munca de chinez batran 😛 …pe care eu nu cred ca o duceam la capat…










Ultimele retusuri 😉





…in dimineata petrecerii:


Pe masa festiva, in emotia lumanarii :)
LA MULTI ANI, IUBIREA LUI MAMI SI A LUI TATI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prima taietura…

…si o sectiune super-apetisanta surprinsa de Alina, matusica lui Bogdi (careia i-am facut, acum o vesnicie, tortul asta de ziua ei)
Pupici Alinaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!
…nici nu se observa ca am avut curentul oprit pentru 4 ore 😀


Excelent si pe placul tuturor!!! …caci n-au fost doar copii la masa 😛

Si fiindca tot sintem la capitolul “torturi”, am sa vi-l arat aici si pe cel de la gradi, cu Power Rangers, care s-a bucurat de toata atentia celor mici:


Am sa inchei cu cadoul-surpriza pe care l-a primit, cu mare entuziasm, iubitul nostru sarbatorit, si nu numai el 😀






De doua zile doar asta facem!!!!!!!!!! 😀
P.S. Multumiri Palachinka pentru impartasirea minunatei retete si lui LeoFlori pentru traducere si aducerea ei in atentia mea 😛

Tort de struguri cu frisca

$
0
0

Tineti minte cand va spuneam ca puiul meu scump, induiosat de felicitarile extraordinare pe care le-a primit de la voi, dragilor, mi-a cerut sa ii mai fac un tort?! …ei bine, ziua aia a venit 😛 …ca doar, cum spunea si el, nu degeaba toata lumea il felicita, inseamna ca e inca ziua lui si deci trebuie (re)sarbatorita ca atare. Cu ce altceva decat cu un tort de struguri cu frisca!!!!!!!!

Ideea cu tortul care sa contina struguri, muuuulti struguri si frisca ii apartine tot lui Bogdi (nu ma intrebati de unde i s-a declansat pofta asta, ca nu stiu!!! :) )
Cert este insa ca avut o idee nemaipomenita si ca datorita lui am savurat cu totii cate-o felie mare din simplul dar absolut gustosul si aromatul tort de toamna.

E incredibil de usor de facut, iar puiului meu i-a placut atat de tare!!! Si decorul, si blatul, care intr-adevar este de milioane, e pufos si buuun de-ti vine sa-l mananci asa cum e 😛

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:

– 4 oua

– 150 g. zahar

– 125 g. faina

– 25 g. cacao

– 1 lingurita scortisoara macinata

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Pentru umplutura si ornat:

– 500 g. struguri albi si negri

– 500 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

– 1 plic intaritor de frisca (optional)

– 75 g. zahar pudra

 

Mod de preparare:

Strugurii nostri zemosi si buni!!!!!!!!!!!

Se separa ouale; albusurile se bat cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare timp de 3-4 minute. Se incorporeaza galbenusurile si se amesteca usor.
Faina se amesteca cu cacaoa, scortisoara si praful de copt si se adauga compozitiei de oua:


Se tapeteaza o forma de copt cu diam. de 26 cm. cu hartie pergament. Se toarna compozitia si se coace timp de 25 de minute la 180 grade C (foc potrivit):


Se spala strugurii. Se pun deoparte cateva boabe pentru decor.
Se scot semintele:



Se bate frisca impreuna cu zaharul pudra si se adauga un pliculet de intaritor de frisca daca credeti de cuviinta 😛
Si eu l-am pus pana la urma, dar cred ca mergea foarte bine si fara..


Blatul se taie pe jumatate:


…si se umple cu frisca ( mai mult de jumatate din cantitatea totala)


Se aseaza strugurii:


Se acopera cu celalalt blat si se aseaza deasupra restul de frisca:


Se pregatesc strugurii pentru decorul final 😛



…si se aranjeaza, cum altfel decat in forma de strugure?! :)))




…singurele sectiuni, nu prea atragatoare caci pana mi-am hranit puiutul, soarele a si intrat in perdeaua gri de nori :)


Vi-l recomand cu caldura!!! 😉
E fantastic!!!

Tortulet cu miere

$
0
0

Am scris tortulet deoarece aceasta minunata prajiturica, ideala pentru copii (contine doar un insignifiant “praf” de zahar si cel mai important -niciun agent de crestere) poate fi facuta si sub forma de tort, caz in care coaceti doua blaturi (ies subtirele) pe care le folositi apoi dupa bunul plac (pot fi umplute cu o budinca de frisca sau vanilie, cu gem de caise, crema de cioco…si destul, ca deja-mi prea zboara imaginatia 😛
Puiul meu scump l-a preferat simplu, dupa cum veti observa mai jos… 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 120 g. miere

– 3 oua mari

– 20 g. zahar

– 70 g. faina grisata sau simpla

– 20 g. unt

– 50 g. nuci

– un varf de cutit de praf de cuisoare si scortisoara

 

Pentru glazura:

– 200 g. zahar

– 6 linguri mari de apa

 

Mod de preparare:

Ingrediente:


Se bate o spuma tare din albusul celor trei oua, se amesteca mereu si se toarna intre timp miere incalzita:


Se bate spuma in continuare pana se raceste complet.
Intr-un alt vas se amesteca galbenusurile cu 20 g. zahar; se adauga faina grisata (sau simpla cum am folosit eu, caci nu am gasit niciunde grisata) nucile tocate (ideal ar fi sa fie tocate cu cutitul) si condimentele:


La sfarsit se adauga cu grija spuma cu miere:


Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt:


…si se pune la cuptor, la foc mic (160 grade), circa o jumatate de ora.
Blatul e copt atunci cand infingand o scobitoare in mijlocul blatului, iese curata…sau cand vedem ca marginile blatului se desprind usor de forma:


Dupa ce s-a racit se rastoarna pe un platou:


…moment in care ar trebui sa ne ocupam de glazura, care zice cam asa: cele 200 g. zahar se topesc impreuna cu 6 linguri mari de apa intr-un vas pana se obtine un sirop auriu, apoi se toarna incet pe suprafata tortului. Cand incepe sa se intareasca, se taie felii cu un cutit umezit obtinand o glazura tip Dobos.
Mie, dupa cum va spuneam mai sus, mi-a fost naurit “proiectul” …de niste manute dragi si pofticioase :)))



…doar pe cateva am ajuns sa le glazurez, din restul siropului facand un lapte caramel minunat, pe care Bogdi l-a savurat alaturi de prajiturica :))

Spor la treaba, mamicilor si pofta mare, micutilor!!! :))

Tort Corabie de pirati

$
0
0

Tort Corabie de pirati este tortul pe care Bogdi meu scump l-a vrut prezent pe masa festiva de ziua lui :)
…la implinirea celor mai dulci 6 anisori (Doamne, cum zboara anii…)
Te iubim, comoara mica, sa ne traiesti o mie de ani!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 2 pachete foi de pandispan (se gasesc la orice magazin mare)

 

Pentru crema:

– 1 plic praf de budinca de ciocolata

– 500 ml. lapte

– 6 linguri zahar

– 2 tablete de ciocolata (200 g.)

– 250 g. unt

 

Pentru ornat:

– nugat, de care aveam mare nevoie la reteta asta: Tort de ciocolata si nuga (noroc ca a mers foarte bine si cu nutella)

martipan, pe care l-am facut si eu in casa (o varianta, insa, care nu se prea preteaza imbracarii unui tort, ci doar decorarii de fursecuri si mici prajiturele)

– bezele

– sticksuri umplute cu ciocolata (Finetti)

– bomboane de ciocolata cu rom (preferatele mele :P)

– scoici din ciocolata

 

Povestea tortului :)

Astea sint foile de pandispan, pe care le-am folosit si la delicioasele cuburi de lapte:

Intr-un pachet sint 4 foi, iar eu, din cele 8, am folosit doar 7 (celei ramase i-am pus ganduri mari, dar n-am mai reusit s-o folosesc)

Se pregateste crema:
Se amesteca praful de budinca cu 4 linguri de lapte; se adauga, putin cate putin restul de lapte si zaharul si se fierbe. Se lasa sa fiarba 2-3 minute, amestecand continuu.
Se ia vasul de pe foc, se lasa sa se raceasca budinca. Se amesteca din cand in cand ca sa nu formeze pojghita (puteti preveni acest lucru daca treceti un cub de unt peste intreaga suprafata a budincii)
Se bate untul pana devine cremos. Se amesteca in budinca treptat, lingura cu lingura.
Ciocolata se rupe in mici bucatele si se topeste la bain-marie. Se racoreste putin si se inglobeaza in crema:

Blaturile de cacao se acopera, fiecare in parte, cu cate un strat generos de crema de ciocolata.
Lasati deoparte 2, 3 linguri de crema pentru ornat…

Se cladeste prajitura si se pune la frigider pentru minim 30 de minute:

…aici incepe distractia 😀
Se croieste (cu mai multa iscusinta decat mine :P) baza corabiei:

Dintr-un rest de aluat (cel mai mare) se decupeaza cabina:

Se monteaza, cat mai inspirat, corabia:

Se imbraca marginile cu restul ramas de crema de ciocolata:

Se scoate din frigider martipanul cu ceva timp inainte de a incepe “imbracarea” tortului (daca e rece, se va intinde destul de greu)

Nugatul, din contra, trebuie manevrat cat mai rece, deoarece se inmoaie repede:

Se pregatesc bezelele sau marshmallows, adica tunurile 😛

Se imbraca cabina si vasul cu martipan si nuga, ambele intinse intre doua folii transparente de bucatarie, pentru a nu se lipi; cu ajutorul unor scobitori se monteaza “tunurile”:

Se pregatesc ghiulelele de tun 😛
…mmm, si cat de aromate ghiulelele astea!!!!!!!

…si balustrada:

Intr-un final, corabia mea de pirati, cam subreda ea, a prins contur…
Noroc cu “accesoriile” pe care le-am gasit printre jucariile lui Bogdi 😀

…ei, da, si scoici am pus, pe marea involburata :)

“Apa” este de fapt frisca batuta, amestecata cu cateva picaturi de colorant alimentar albastru, iar valurile inspumate sint tot din frisca, simpla de data asta.
“Malul” e facut din cativa biscuiti pe care i-am maruntit rapid in palme (aici voiam sa folosesc foaia ramasa de pandispan, insa m-am zapacit si am uitat de ea :D)

Sarbatoritul meu preferat 😛 …cat si ceilalti copii, dadeau mari semne de nerabdare, asa ca am intins rapid masa pe coridor (nu a tinut timpul cu noi), si am testat rezistenta navei 😀

Lupta a fost crancena!!! 😀
S-au dat batalii murdare, si s-a lasat cu nasucuri patate de frisca albastra si ciocolata (de parca nu le era de ajuns ca erau deja pictati pana-n urechi cu mustati false, ca niste pirati adevarati):

Sectiune ciocolatoasa, si dupa cum vedeti, cam dezastruoasa 😛

Tortul a fost nemaipomenit de gustos (mi s-a spus cu voce tare :D), iar Bogdi a fost foarte incantat de corabia lui de pirati, asa ca am fost fericita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Si pentru ca tot ne aflam la capitolul torturi, am sa va arat si tortul cu Spiderman, pe care l-a avut la gradi.
Am avut un sfarsit de saptamana absolut minunat!!!
…acum trebuie sa incep tatonarile pentru tortul de anul viitor 😉

Prajitura Boema

$
0
0

Am observat ca fiecare inceput, de orice fel, ma surprinde intotdeauna ataaat de necreativa 😛
Cu gradinita a fost la fel (aveti aici dezastrul de tort-masina) si acum cu scoala, aceeasi poveste…
Nu stiu, sint foarte dezamagita de sistemul asta al nostru de invatamant, blazat, cu educatori/invatatori/profesori fara nicio sclipire, care nu reusesc sa ii intampine pe copii cu zambete calde pe buze ci doar cu grimase…care nu mai au rabdare si nici pasiune sa-i modeleze in tinerii (aparent) atotstiutori de maine…
Tortul, insa, este o nebunie!!!!! E de fapt o prajitura, pe care o stiu de la soacra fratelui meu, si care se numeste Prajitura Boema. E un deliciu, asa ca o sa incetez cu smiorcaielile si o sa va invit, impreuna cu Bogdi, caci el este sarbatoritul, la o felie mare si delicioasa de tort :)

Voi reveni insa cat de curand cu un nou tort “Pista de masini”, mult mai spectaculos, dupa cum i-am promis lui Bogdi.

 

Ingrediente:

Blat:

– 5 oua

– 5 linguri zahar

– 5 linguri apa

– un varf de cutit bicarbonat de sodiu

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 3 linguri pline faina

– 1 lingura cacao

 

Crema alba:

– 3 galbenusuri

– 80 g. zahar pudra

– 1 lingura faina

– 250 ml. lapte

– 100 g. unt (80 % grasime)

 

Crema neagra:

– 3 oua intregi

– 50 g. zahar

– 100 g. ciocolata cu lapte

– 100 g. unt (80 % grasime)

 

Pentru ornat:

– frisca sau ciocolata topita

 

Mod de preparare:

Inainte de toate trebuie sa va spun ca eu am facut portie dubla (blat din 10 oua, creme din cate 6 oua, etc) si am inaugurat cu ocazia asta forma mea de prajituri, noua si stralucitoare, cu sclipiri de diamant 😛

Forma mea e mare, are aprox. 42 cm. in lungime si 29 cm. in latime. Daca folositi, insa, reteta de baza din 5 oua, veti avea nevoie de o forma de aprox. 30 cm. lungime si 20 cm. latime (n felul asta cred ca il puteti felia chiar in 2 nivele).

Blat: se spala bine ouale si se separa. Se bat albusurile, cu un praf de sare, intr-un vas curat si perfect uscat, de preferinta de sticla sau portelan. Se adauga apa si bicarbonatul (nestins) si se mixeaza in continuare; cand spuma prinde consistenta, se adauga zaharul si se bate bine. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus, exact ca si la pandispan, pentru ca compozitia sa ramana aerata. Se adauga faina si cacaua, ambele cernute, si se amesteca usor pana la inglobarea lor totala (nu exagerati totusi cu amestecatul, pentru ca blatul sa ramana pufos si sa nu “pice”).
Se aseaza compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la copt, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 20-25 de minute (faceti proba scobitorii). Se taie blatul, racit, in jumatate (in cazul meu):

Crema alba: se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra, cu faina si laptele rece si se fierb la foc foarte mic ori la bain-marie. Cand crema s-a racit, se amesteca cu untul (lasat dinainte la temperatura camerei).
Se aseaza o jumatate de blat in forma; se toarna deasupra una dintre creme, eu am ales-o pe cea alba, si se niveleaza bine:

Crema neagra: se bat cu telul, pe foc mic, sau la bain-marie, toate ingredientele (ciocolata se rupe bucatele), pana se ingroasa. Cand e rece, se amesteca cu untul moale.
Se aseaza cea de-a doua jumatate de blat peste crema alba si se umple cu crema de ciocolata, nivelandu-se frumos:

Prajitura se lasa la frigider peste noapte, acoperita cu folie de bucatarie transparenta:

Se orneaza dupa preferinta, cu ciocolata topita sau cu frisca.
Eu am ales frisca pentru a-mi face mai vizibil decorul naiv (in 5 minute nu prea ai alte alternative :D)
Observati, sper, pista de masini formata din rulouri de ciocolata, ce intruchipeaza cifra 7, si pe ea pilotii, cam obositi, de formula 1 :))))

N-am fost deloc multumita de rezultat (a se citi distrusa :D) insa lui Bogdi i-a placut la nebunie (ce copil bun am!!!), si nu doar lui ci si prietenilor lui si celorlaltor invitati, asa ca intr-un final m-am destins si eu si m-am bucurat de baietelul meu scump care a mai crescut un pic, si a implinit 7 ani:

Tortul este nemaipomenit, gustos tare si cremos…si dulce (poate un pic prea dulce pentru unii :D)
La multi ani, pui scump!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Puteti inlocui bicarbonatul de sodiu cu 1 lingurita rasa de praf de copt, sau faceti jumi-juma :P, am observat si la Checul simplu ca iese mai pufos cu un pic de bicarbonat adaugat impreuna cu praful de copt.
P.P.S. Puteti prepara prajitura si sub forma de tort, dreptunghiular, cum am facut eu, sau rotund, iar cremele extrem de delicioase le puteti adapta si altor prajituri.

Tort Clovn cu capsuni

$
0
0

Dragilor, dupa cum vedeti, la noi inca nu s-a terminat distractia, inca sarbatorim ziua copiilor 😛 (desi in viziunea mea, ziua lor este in fiecare zi!!!!!!!!!!!!!!). I-am facut lui Bogdi un tort cu capsuni, asa cum i-am promis, dar nu oricum ci un tort vesel, colorat si aromat, cu fetisoara de clovn :)

L-a incantat peste masura (prima data i-a mancat nasu’ :D), asa ca i-am promis si alte torturi din astea trasnite.
Se face foarte usor si e tare gustos, asa ca mamicilor, suflecati-va manecile si la treaba!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
– 6 oua
– 180 g. zahar
– 1 praf de sare
– 6 linguri lapte
– 200 g. faina
– 50 g. cacao
– 2 lingurite praf de copt

Pentru sirop:
– 300 ml. apa
– 2 linguri zahar
– sirop de capsuni (facut ad-hoc)

Pentru crema:
– 800 g. capsuni
– 500 g. branza mascarpone
– 200 g. branza dulce de vaci
– 200 g. zahar pudra
– 350 ml. smantana dulce pentru frisca

Pentru ornat:
– doua capsuni mici, si cat mai egale, pentru ochi
– 2 felii de mar sau ananas, tot pentru ochi (le decupati cu o forma stea)
– o visina din compot, pentru nasuc :)
– 1 piersica din compot, pentru gura
– 1 banana mare, pentru par
– bombonele de zahar, cat mai colorate, pentru obrajori imbujorati 😛

Mod de preparare:
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar si sare. Se adauga laptele caldut. Se bat albusurile si se inglobeaza, usor, cu o spatula, in galbenusuri.  Se cerne faina impreuna cu praful de cacao si praful de copt. Se adauga la compozitia de oua, amestecand cu grija, de jos in sus, sa nu se lase (ca la pandispan).
Aluatul se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt (diam. 26 cm) si se baga in cuptorul incalzit la 180 grade C (foc potrivit) pentru aproximativ 30 de minute. Se lasa sa se raceasca si se taie pe 2 nivele, obtinand astfel 3 straturi de blat.
Se spala capsunile si se amesteca cu o lingura de zahar; se lasa sa stea asa pana cand preparam siropul.
Se prepara siropul punand apa si zaharul la fiert timp de cca.10 minute. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu “siropul” de capsuni, adica cu zeama pe care o vor lasa capsunile indulcite. Daca capsunile nu sint foarte coapte si, deci, deloc zemoase, acest lucru nu se va intampla…dar nu va ingrijorati, toata treaba asta e pur optionala, si inventata de mine 😀
Puteti lasa siropul asa cum e, sau il puteti aroma cu putin rom ori cafea cu lapte…
Se amesteca branza mascarpone cu branza de vaci si zaharul (un mixer v-ar fi foarte de folos in punctul asta). Se bate frisca si se inglobeaza in crema de branza. Capsunile se taie bucatele si se amesteca cu crema.
Se insiropeaza blaturile si se umplu cu crema. Se da la rece 2 ore, dupa care se orneaza fetisoara de clovn 😛
Folositi cu incredere fructe de sezon. Astfel il puteti prepara si vara si iarna.

…si acum sa va fac cunostinta cu clovnul lui Bogdi:

…care a fost prea delicios!!!!!!!!!!!!!

Sfat: Clovnul se poate realiza si din alte fructe, cum va spuneam mai sus, si anume: din rondele de banane si banuti de ciocolata se puncteaza ochii. Felii de mandarina si cirese confiate vor contura gura, o cireasa va fi in loc de nas (sau cateva fragute), felii subtiri de piersica si alune zdrobite vor forma parul…etc… 😛

Tort Skylanders cu visine si ciocolata alba

$
0
0

 

 

Fetelor, dragilor, nu va pot spune prin ce paleta larga de sentimente am trecut de ieri si pana acum!!! Ieri, in 25 septembrie, la 14:45, acum 8 ani de zile,  l-am strans pentru prima oara in brate pe Bogdi meu iubit. Era cald si mititel, iar cand i-am simtit pielea si i-am pupat caputul umed parca s-a oprit timpul in loc…nu-mi vine sa cred ca are deja 8 ani!!!!!!!!! E atat de frumos, atat de gingas, atat de cuminte…nu ma gandesc decat la el. Tot timpul :)

Si pentru ca el e viata mea, i-am facut tortul pe care nu a crezut o clipa ca-l va avea, un tort cu jocul lui preferat (pe Wii): Skylanders!!!!!!!!!!!! A fost foooarte fericit fiindca a devenit pentru o zi The Portal Master :D, iar eu la fel de fericita sa vad ca i-a placut. Si ideea tortului si tortul in sine!!!

 

Ingrediente:

Blat:

– 240 g. unt

– 225 g. zahar tos

– 5 oua mici

– 180 g. faina

– 60 g. migdale pisate

– 2 lingurite praf de copt

 

Sirop  de zahar:

-4, 5 linguri zahar

– 250 ml. apa

– cateva picaturi de esenta de vanilie

 

Dulceata de visine:

– 350-400 g. visine fara samburi (proaspete sau din congelator)

– 150 g. zahar

 

Crema de ciocolata alba:

– 300 g. ciocolata alba

– 250 g. branza Mascarpone

– 50 g. iaurt gras (grecesc)

 

Glazura de ciocolata:

– 150 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

– 2 linguri smantana dulce pentru frisca

 

In plus:

– o forma de tort cu diam. de 24 cm

martipan

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza visinele; se amesteca cu zahar si se lasa cateva ore sa-si lase siropul (puteti face asta cu o seara inainte). Se pun apoi pe foc, cu tot cu zeama, la fiert, la foc mic, pentru cca. 10 minute sau pana se evapora lichidul ( dar nu total, sa nu ramana seci). Se macina la robot sau cu mixerul vertical (de mana). Daca nu aveti asa ceva, zdrobiti-le cu o furculita si treceti-le printr-o sita. Lasati la racit.

Preincalziti cuptorul la semnul 3 sau 170 grade C (foc moale). Ungeti usor o tava rotunda cu diametrul de 24 cm. si tapetati fundul cu hartie de copt.

Puneti untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, intr-un castron incapator impreuna cu zaharul tos. Bateti cu mixerul cateva minute, pana se spumeaza (2-3 minute). Separati ouale; adaugati galbenusurile , unul dupa altul, amestecand bine dupa fiecare, in compozitia de unt. Adaugati faina cernuta impreuna cu praful de copt si migdalele macinate si mixati pana se omogenizeaza bine. Bateti albusurile spuma cu un varf de cutit sare si adaugati-le in compozitie, amestecand usor, cu o spatula, pana cand ingredientele se omogenizeaza si capata o consistenta cremoasa.

Turnati amestecul in tava si neteziti suprafata. Coaceti cca. 45-50 de minute, pana s-a rumenit si s-a copt (o scobitoare infipta in mijlocul blatului trebuie sa iasa curata). Lasati sa se raceasca 10 minute, apoi rasturnati blatul si lasati-l sa se raceasca pe un gratar.

Puneti ciocolata alba intr-un castron termorezistent deasupra unei cratite  cu apa care fierbe mocnit si incalziti usor 3-5 minute, amestecand din cand in cand, pana la topirea ciocolatei. Acesta este procedeul de fierbere la aburi sau cunoscuta bain-marie :) …desigur, puteti topi ciocolata si la microunde, dar nu la putere mare pentru ca exista riscul “sa se taie”, ciocolata alba fiind foarte sensibila la topit (se fac pauze dese pentru a amesteca in ciocolata). Se amesteca apoi ciocolata topita, si putin racorita, cu mascarpone si iaurt. Se lasa deoparte.

Se prepara siropul: se pune apa cu zaharul la fiert pentru cca. 5 minute. Se prepara siropul: se pune apa cu zaharul la fiert pentru cca. 5 minute. Se lasa la racit si se adauga esenta.

Taiati blatul pe doua niveluri, pe orizontala (veti obtine 3 blaturi subtiri). Insiropati fiecare blat cu sirop de zahar (nu toate deodata, ci pe masura ce montati tortul). Asezati, asadar, un blat pe platou si intindeti deasupra jumatate din dulceata de visine racita. Puneti peste stratul de visine jumatate din crema de ciocolata alba si nivelati. Deasupra, asezati cu grija cel de-a doilea blat. Intindeti cealalta jumatate de dulceata de visine si restul de crema de ciocolata.  Acoperiti cu ultimul blat.

Intindeti martipanul intre doua folii de plastic sau doua hartii de copt si imbracati tortul. Lasati tortul la frigider, infoliat, peste noapte.

Topiti ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca la bain-marie sau la microunde. Amestecati energic. Daca e prea groasa, mai adaugati o lingura de smantana (rece). Veti obtine o crema densa dar matasoasa :)

Puneti in mijlocul tortului o farfurioara intoarsa, cat sa cuprinda cercul puterii, unde vor sta eroii preferati :P, si glazurati tortul (pe portiuni mici), ajutandu-va de o lingurita. Taiati fasii de martipan si vopsiti-le cu colorant alimentar lichid, verde (din albastru si galben se obtine verde). Asezati lumanarile si pregatiti-va pentru petrecere!!! Noi am avut una pe cinste :)

Poze cu cel mai scump copil din lume si cel mai fantastic si delicios tort 😀

La multi ani, Bogdi!!!!! Tu esti iubirea lui mami si a lui tati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tort Death Star cu mango

$
0
0

 

 

Nu prea rimeaza “Death Star” cu mango, dar pentru ca momentan Bogdi le adora in aceeasi masura pe amandoua (toata vara a mancat numai inghetata cu mango!!!) le-am unit in cel mai glorios si rotund tort de pana acum,  tortul Death Star. Cu crema de iaurt si mango, cu-n crater mic de martipan, si-acoperit cu ciocolata.

Va intrebati poate,  de ce chiar “Steaua Mortii”?! Pai e simplu. In primul rand fiindca e planeta lui Darth Vader, preferatul lui Bogdi (si Generalul Grievous e cam pe-aceeasi unda de simpatie, dar na, parca tot Vader e mai tare :D) si-apoi pentru ca nu ma vedeam nicicum sculptand un tort cu fata lui Vader :P.

E drept ca l-am vrut mai spectaculos, ma gandeam sa atasez si cateva figurine, dar nu am gasit niciunde-n tara asta figurine Star Wars de cumparat separat (nu-l poti avea pe Vader sau alte personaje-cheie decat daca cumperi un set Lego cat trei salarii de bugetar) dar chiar asa cum a iesit, a fost pe placul lui Bogdi si al invitatilor lui. Planeta fiind bifata, ramanea doar ca Vader sa isi faca simtita prezenta, ceea ce pana la urma n-a fost asa greu, fiindca tot ce-a trebuit sa fac a fost sa-i spun lui Bogdi sa-si puna costumul!!!!!!!!!!

Nu mai conteaza ca din weekend si pana acum casa noastra-i “tapetata” cu bucatele mici (unele-nspaimantator de mici) de Lego Star Wars si confetti. Tot ce conteaza e ca puiul meu (cand o sa termin oare cu faza asta cu “puiul”?! …are deja 9 ani! :)) i-a avut alaturi pe cei mai buni prieteni, colegi de clasa, vecini si verisoare. A avut, cu adevarat, cea mai frumoasa zi de nastere din toate timpurile, iar noi am fost cei mai fericiti parinti din lume. Sa ne traiesti, copil frumos!!!

Tortul e un deliciu, iar noi ne-am bucurat de el in dublu exemplar!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente pentru un tort (o cupola):

 

Blat:

– 6 oua

– 150 g. zahar

– 30 ml. apa (4 linguri)

– 30 ml. ulei (4 linguri)

– 20 g. cacao (3 linguri rase)

– 8 linguri faina

– 2 lingurite praf de copt

 

Sirop:

– 250 ml. apa (1 cana)

– 100 g. zahar (6 linguri pline)

– cateva picaturi esenta de rom sau vanilie

 

Crema:

– 1 conserva compot de mango (425 ml.)

– 8 foi gelatina sau 10 g. gelatina granule (1 plic)

– 100 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

– 500 g. iaurt gras

– 100 g. zahar (6 linguri pline)

– 2 plicuri zahar vanilat

– 2 linguri suc de lamaie, proaspat stors

– 150 g. bomboane Raffaello (optional)

 

Glazura de ciocolata:

– 200 g. ciocolata cu minim 50 % cacao

– 80 g. unt

– 2 linguri apa

 

Mod de preparare:

Blat: Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se separa ouale; albusurile se bat spuma cu zaharul, un praf de sare si apa. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga in spuma de albusuri cu miscari usoare, ca la pandispan. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern impreuna. Se adauga in compozitie si se amesteca usor cu o spatula sau cu telul.

Se tapeteaza o forma de copt cu diam. de 24 cm. cu hartie de copt. Se toarna aluatul si se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa blatul sa se raceasca in forma, dupa care scoate si se feliaza pe doua nivele (veti obtine 3 blaturi subtiri). Aici sint cele doua blaturi ale mele:

Sirop: Se pune apa si zaharul pe foc timp de aprox. 2 minute sau pana se topeste zaharul. Se adauga aroma preferata si se lasa la racit.

Crema: Se scurge sucul din conserva de mango intr-un vas curat. Se taie fructele in bucatele.

Se inmoaie gelatina in apa rece (sa treaca cu doua degete peste gelatina) timp de 10 minute:

In timpul acesta, se bate spuma frisca si se maruntesc bomboanele Raffaello (daca le folositi). Se amesteca iaurtul cu zaharul, sucul de lamaie si sucul de mango. Se topeste gelatina la bain-marie sau la microunde (nu o lasati sa dea in clocot, fiindca isi pierde calitatile de inchegare). Se lasa apoi cca. 1 minut sa se racoreasca. Se iau una, doua linguri din compozitia de iaurt si se amesteca cu gelatina topita. De abia dupa aceea se adauga toata gelatina in compozitie. In felul asta, gelatina nu face cocoloase. Se pune crema 15 minute la frigider, iar apoi se incorporeaza bucatile de mango, frisca batuta si bomboanele Raffaello.

Asamblare: Se umezeste si tapeteaza un bol cu capacitate de 2 litri cu folie alimentara transparenta. Se aseaza primul blat (cu diametrul cel mai mic) si se insiropeaza. Se pune jumatate din cantitatea de crema, avand grija sa amestecati bine compozitia inainte. Puneti cu lingura crema, nu turnati, pentru ca fructele si bucatelele de Raffaello sa se distribuie uniform. Se aseaza cel de-al doilea blat, se insiropeaza si se adauga restul de crema:

Se acopera cu cel de-al treilea blat, care de asemenea, se insiropeaza:

Se acopera cu folie transparenta si se tine la frigider pentru minim 6 ore sau peste noapte. Eu mereu le las peste noapte :) Se pune un platou peste bol si cu o miscare ferma, se rastoarna. Se ridica bolul cu grija si se indeparteaza folia:

Acum, in mod normal, v-as fi urat “pofta buna”, dar nu pot fiindca  povestea continua :D. Nu mult, ci doar cat sa va spun cum am faurit eu Death Star-ul!!!

Am gaurit un pic unul dintre blaturi, pentru a forma craterul planetei:

Am format apoi un cerc de martipan, si mi-am aranjat betele de-aperitiv pentru razele laser 😛

Ei, da, nu putem uita de glazura de ciocolata :). Se face foarte usor si e nemaipomenita: se rupe in bucatele ciocolata si se pune impreuna cu untul si apa la topit, pe foc mic. Se lasa cateva minute sa se racoreasca si se intinde peste tort. La mine a aratat asa:

In continuare, va arat craterul aranjat (daca tot l-am pozat :P):

…si cum am unit cele doua cupole pentru a forma planeta:

Tortul lui Bogdi gata!!!

Mici detalii :)

Death Star, pe masa…distrusa 😀

Dar foooarte buna!!!!!!!!!!!

 

Va daruim si voua, cu mare drag, o felie:

Noi, adica Bogdi costumat in Vader, si-apoi noi toti, care il sarbatoream:

Copiii s-au distrat de minune, au topait pe Xbox impreuna cu Rabbids, au sarit in trambulina si, bineinteles, s-au jucat un pic cu Lego 😀

Va pupam dulce si va asteptam si anul viitor la ziua lui Bogdi!!!! Cine stie ce ma mai pune sa-i fac?! 😀

Tort Minecraft cu unt de arahide

$
0
0

Cele mai bune torturi ale mele sint cele de la ziua lui Bogdi :D, si e si firesc sa fie asa, dar tortul de anul asta le intrece pe toate!!! M-am ghidat dupa cele doua lucruri foarte importante, de-acum, din viata lui Bogdi: jocul Minecraft si untul de arahide. N-as fi putut alege, asadar, un alt tort de ziua lui decat un Tort Minecraft cu unt de arahide :))

Zece ani a implinit iubitul meu, zece ani frumosi, care ne-au umplut inimile, dar care-au trecut atat de repede!!!!!!! La multi ani, comoara mica!!!!!!!!!!

De data asta am stiut ca trebuie sa fac ceva memorabil, si pot spune ca am reusit, pentru ca Bogdi a avut o petrecere minunata, cu multi copii si veselie, cum n-a mai fost pana acum. Au jucat “prinsa” prin gradina, au cazut si-au ras, au inventat jocuri si ascunzatori pentru diamantele lor pretioase (le-au decupat si le-au colorat chiar ei), au spart pinata cu fata de creeper si si-au umplut buzunarele cu bomboane. Si-au preparat pana si pizza, tot creeper, desigur, :D, ei singuri, si au sarit in trambulina pana s-a innoptat de-a binelea. Ador zilele de nastere ale lui Bogdi si iubesc sa il vad fericit!!!!!!

Tortul a fost incredibil, si nu doar pe gustul lui Bogdi, ceea ce m-a incantat peste masura!!! Va redau mai jos cantitatile pentru un singur tort, desi eu am facut doua :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 400 g. faina

– 300 g. zahar

– 1 pachetel praf de copt (10 g.)

– 2 lingurite bicarbonat de sodiu alimentar

– un praf de sare

– 50 g. cacao

– 5 oua

– 280 ml. lapte batut

– 150 ml. ulei

– 250 ml. cafea sau apa fierbinte

 

Pentru crema de ciocolata cu unt de arahide:

– 250 g. ciocolata cu lapte

– 100 ml. smantana dulce pentru frisca

– 350 g. unt de arahide

– 1 lingura zahar pudra

– 120 g. unt (80 % grasime)

 

Glazura de ciocolata:

– 2, 3 linguri de crema cu unt de arahide

– 100 g. ciocolata amaruie (minim 50% cacao)

 

Crema de unt:

– 150 g. unt gras (80 % grasime)

– 100 g. zahar pudra

– colorant verde

 

In plus:

– 1 borcan jeleu de struguri sau dulceata de zmeura/capsuni ori gem de fructe de padure

– 100 g. nuca de cocos colorata in verde

 

Intai si-ntai vreau sa va arat personajele acestei povesti, figurinele din martipan pe care le-a facut Cipi, cu un pic de ajutor de la scumpa de Ralu, si care il reprezinta pe Bogdi, as Steve :)

Pe Creeper si, evident, niste TNT-uri :))

Si nu in ultimul rand, pe cainele lui din joc, si din viata reala, fiindca Bogdi are o minune de ciobanesc german de care n-am mentionat nimic pana acum :))) …si pe care il cheama Rafi (o sa vi-l arat zilele astea):

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, pregatiti ingredientele uscate, cernand intr-un bol incapator faina impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si sarea (cat luati cu trei degete). Intr-un alt bol, bateti ouale cu uleiul si laptele batut. Separat, amestecati zaharul cu apa fierbinte (sau cafea) si praful de cacao. Veti obtine un sos apetisant de cacao, pe care il veti adauga compozitiei cu oua. Amestecati usor si turnati totul peste ingredientele uscate. Nu exagerati cu amestecatul ingredientelor, dar fiti atenti sa se incorporeze bine. Tapetati cu hartie de copt o forma (patrata) de copt de aprox. 24 cm/24 cm. Rasturnati in tava compozitia si nivelati. Coaceti blatul cca. 50 de minute. Scoateti apoi tava din cuptor si lasati blatul sa se raceasca. Cand e rece, taiati-l pe doua niveluri, obtinand astfel 3 blaturi subtirele.

Pentru crema, rupeti ciocolata in bucati si puneti-o intr-un vas la bain-marie impreuna cu frisca nebatuta. Lasati doar pana se topeste si amestecati des. Scoateti vasul din baia de aburi si lasati deoparte sa se racoreasca putin. Bateti cu mixerul untul de arahide impreuna cu zaharul pudra pana cand nu se mai simte zaharul. Adaugati untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, in bucati, si amestecati energic cu mixerul. La final, turnati ciocolata topita si amestecati pana se incorporeaza. Puneti deoparte 2, 3 linguri de crema pentru glazura.

Asamblati tortul: puneti un blat pe un platou si inchideti in jurul lui inelul detasabil al tortului. Daca nu aveti o forma cu inel, nu va faceti griji, puteti cladi tortul si fara. Insiropati usor blatul cu un sirop simplu din apa si zahar si ungeti-l cu 2, 3 linguri de gem sau dulceata de fructe, apoi cu o parte din crema. Procedati la fel pana se termina blaturile si crema. Acoperiti marginile tortului cu glazura de ciocolata formata din crema de unt de arahide pusa deoparte, amestecata cu ciocolata amaruie topita. Ungeti suprafata tortului, si putin pe laterale, cu crema de unt, preparata astfel: frecati untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul pudra. Puneti cateva picaturi de colorant verde si amestecati bine. Presarati nuca de cocos verde si asezati figurinele de martipan. Eu le-am sprijinit de cateva “cuburi” cu crema de unt de arahide.

 

Tortul Minecraft, pe masa, sub privirile uimite ale copiilor:

Dupa ce Bogdi a suflat in lumanari, a inceput dezmatul 😀

A fost cu adevarat delicios!!!!

 

Aici l-am surprins a doua zi dimineata:

Mi-ar fi placut sa-l fi putut gusta si voi!!!

 

Si sa fi fost cu noi la party!!!!!! 😀

Aici e panoul cu “La multi ani” pe care i l-au facut prietenele, si vecinele in acelasi timp :P, lui Bogdi:

Si catelul de carton:

Si creeperul pe bat, pe care Bogdi l-a “purtat” ca masca:

Si celebrul Herobrine, de pus pe cap :))

Iar aici sint cateva poze cu Pizza Creeper, dupa o idee vazuta pe net:

Pe langa toate nebuniile astea, le-am mai facut copiilor saratelele mele delicioase cu cascaval si doua tavi de crenvursti in foitaj :))

Pinata am lasat-o la final, fiindca atunci a fost momentul ei de glorie 😛

Sper ca v-a placut la petrecere, va asteptam si la anu’!!!!!!!!!!!!

 

Tort Foc de tabara

$
0
0

Pinterestul asta e o revelatie!!! Am vazut atatea lucruri extraordinare de vreun an incoace (de cand i-am acordat mai multa atentie) si mi-am salvat atatea pagini si poze, incat ma mir si-acum ca nu mi-a explodat calculatorul :D. Unul dintre torturile pe care le-am descoperit recent a fost un tort numit Campfire Cake, adica Tort Foc de tabara. Unul care a intruchipat tot ce si-a dorit Bogdi de la un picnic in gradina :)))…fiindca, momentan, acolo ne-am asezat tabara. I-am promis, insa, ca vom merge in vara asta cu cortul, la un picnic prelungit, “scaldat” in peste (nu l-am dus niciodata la pescuit!!!) si in povesti care se spun la gura focului, asa ca i s-a mai domolit un pic nerabdarea. Cu ocazia asta, am redescoperit ce unghiuri frumoase are gradina noastra si ne-am bucurat de inca o zi minunata sub bolta nesperat de-albastra (serios, din gradina noastra cerul pare altfel :D).

Tortul a fost minunat, a contrastat placut cu soarele care se ascundea in nori si facea ca “flacarile” de zahar sa se oglindeasca, jucause, in ochii plini de bucurie ai celor mici. Nu va pot spune cu cata pofta l-au devorat si cat de frumos le mirosea parul a bezele arse :)))

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua mari

– 150 g. zahar

– 100 g. faina

– 100 g. amidon (sau tot faina)

– 2 lingurite praf de copt

– 2 linguri iaurt

 

Pentru crema:

– 500 g. piersici din compot

– 500 g. mascarpone sau branza dulce de vaci

– 200 g. ciocolata alba

– 300 ml. smantana dulce pentru frisca

– 8 foi gelatina sau 12 g. gelatina granule

– 150 g. zahar pudra

 

Pentru “focul” de tabara:

– 80-100 g. bomboane de fructe rosii

– 80-100 g. bomboane de fructe galbene

 

Pentru ornat:

– 150 g. biscuiti cu cacao sau ciocolata (pot fi umpluti cu crema)

– rulouri cu crema de ciocolata

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt baza unei forme de tort cu diam. de 24 cm. Se separa ouale; albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se bat cu zaharul intr-un bol inalt pana se spumeaza (cateva minute). Se adauga apoi iaurtul. Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt si se cern deasupra bolului cu crema. Se amesteca pana se incorporeaza. Se adauga jumatate din albusul batut spuma si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul. Se adauga si cealalta jumatate de albus batut spuma si dupa ce s-a incorporat, se toarna cu grija in forma de tort pregatita. Compozitia se da la cuptor, unde se coace cca. 20-22 minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru crema, se pune gelatina in apa rece, la hidratat. Apa sa treaca cu doua degete peste gelatina (ori e foite, ori e granule). Se lasa cca. 10 minute sa se inmoaie (gelatina granule se va umfla, absorbind toata apa), timp in care se iau 300 g. piersici din compot si se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (puteti folosi si o furculita). Cele 200 g. de piersici ramase se vor taia cubulete. Pregatirile preliminare se vor finaliza cu ruperea in bucatele a ciocolatei albe. Se pune apoi smantana dulce pentru frisca intr-o cratita, la foc mic. Cand se infierbanta (nu se lasa sa dea in clocot), se adauga ciocolata. Se ia de pe foc si se amesteca energic, pana cand se topeste ciocolata. Se scurge gelatina de apa si se adauga in crema de ciocolata fierbinte, amestecand intruna. Se lasa deoparte, sa se raceasca. Branza dulce de vaci (sau branza mascarpone) se bate bine cu zaharul, cu ajutorul mixerului (eu l-am folosit tot pe ala vertical). Se amesteca apoi cu crema racita de ciocolata. Se adauga piureul de piersici si bucatelele de piersici si se amesteca usor, cu o spatula. Se scot din compozitie cca. 200 de grame, care se pastreaza la frigider pana la finalizarea tortului.

In continuare, se feliaza tortul in 3 parti egale; un blat se aseaza pe platou, se insiropeaza cu zeama din compot si se acopera cu jumatate din cantitatea de crema. Se aseaza cel de-al doilea blat, care de asemenea, se insiropeaza usor si se acopera cu restul de crema. Se pune ultimul blat si se apasa usor. Se pune tortul in frigider pentru minim 2 ore, sa se aseze bine. Se scoate crema pastrata la frigider si se face piure; se acopera marginile tortului si suprafata. Se zdrobesc biscuitii cu cacao si se “imbraca” tot tortul cu un strat fin:

Pentru “focul” de tabara, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pun bomboanele rosii intr-o punga (sau doua, daca sunt subtiri) si se bat cu ciocanul de carne, pana se maruntesc. Se procedeaza la fel si cu bomboanele galbene. Se tapeteaza o tava (de prajituri) cu hartie de copt. Se rasfira bomboanele pe hartie (intercalati rosu cu galben si nu lasati stratul prea subtire) si se coc cca. 6-7 minute sau pana cand vedeti ca s-au topit. Se scoate tava apoi si se amesteca, cu ajutorul unui betisor de lemn, cele doua culori, obtinand un aspect marmorat, de “flacara”. Bomboanele mele au avut umplutura de iaurt, asa ca nu au iesit atat de “vii”, dar tot frumoase au fost. In ochii copiilor, cel putin 😛

Se lasa, asadar, sa se raceasca complet, dupa care, cu dosul unui cutit, se sparg bucati mai mari si mai mici, dupa cum puteti vedea si-n poze:

Pentru a finaliza tortul, se aseaza “butucii’ de lemn si “flacarile” deasupra tortului, in asa fel incat sa semene cu un foc de tabara :)

Am si sectiune!!!!!!!!! 😀

A fost foooarte bun, va invitam si pe voi la o felie!!!

Si pe Rafi drag l-am avut alaturi…chiar mai mult decat ne asteptam :)))

Iar focul a fost parca desprins dintr-o poveste:

Cel mai reusit picnic de pana acum!!!!!!

 

Tort cu blat de cocos si crema de vanilie-Call of Duty

$
0
0

A sosit din nou toamna si, odata cu ea, cel mai asteptat moment al anului, ziua lui Bogdi. Planuita cu mari emotii inca din vara si sarbatorita (galagios :) ) chiar in ziua in care-a picat: vineri, zi de scoala. Nu am avut un soare arzator care sa ne impinga afara, cum am avut in anii trecuti, dar am avut niste copii veseli si-un coridor luuung, pe care au fugit fara oprire :))

Tema petrecerii de anul acesta a fost “Call of Duty” (veti vedea multe pistoale Nerf si tactici de lupta in postarea asta 😀 ), iar tortul a trebuit neaparat sa contina crema de la crempita si-un blat cu nuca de cocos. S-a nascut astfel minunatul tort cu blat de cocos si crema de vanilie, o combinatie neamaipomenit de gustoasa, extrem savurata si apreciata de totii copiii. La partea cu decoratul tortului, am fost din nou un epic fail, dar, ca de obicei, n-a prea contat asta. Bogdi a fost fericit, si noi la fel!!!

In rest, nu am facut nimic, am comandat pizza si mi-am baut in tihna cafeaua :)))

La multi ani, frumosule, ai 11 ani, sa te bucuri de fiecare secunda din viata ta de scolar de clasa a V-a!!!

 

Ingrediente:

Blat de cocos:

– 8 oua mari

– 200 g zahar

– 100 g fulgi de nuca de cocos

– 100 g faina

– 100 g amidon

– 1 lingura praf de copt

– 100 g unt topit

 

Sirop:

– 150 ml lapte

– 1 lingura zahar vanilat (pudra)

 

Crema de vanilie:

– 900 ml lapte

– 1 pastaie de vanilie

– 5 oua

– 150 g zahar

– 50 g amidon

– 100 g unt

 

Ganache de ciocolata alba:

– 400 g ciocolata alba

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

 

Glazura tort:

– 400 g branza mascarpone

– 100 g zahar pudra (vanilat)

 

Mod de preparare:

Incepem cu crema de vanilie, deoarece trebuie sa stea minim o ora (la racit). Astfel, se pune laptele la fiert impreuna cu vanilia: se taie pastaia de vanilie cu un cutit ascutit, pe lungime, si se razuieste miezul (semintele negre). Se adauga si semintele si pastaia in lapte. Cand laptele clocoteste, se stinge focul si se da deoparte. Se lasa sa se infuzeze minim o ora, cu capac (ideal ar fi sa stea cateva ore).

In acest timp, se pregateste blatul: se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm. Se separa ouale; albusurile se bat intr-un castron curat si uscat (de preferinta, de sticla) cu 100 g zahar, pana se spumeaza. Galbenusurile se bat cu restul de zahar (100g) si un praf de sare cca. 2-3 minute. Se amesteca faina cu praful de copt si amidonul (se poate inlocui tot cu faina) si se cern impreuna. Se rastoarna apoi peste galbenusurile batute si se amesteca usor. Se adauga si nuca de cocos si se amesteca pana la incorporare. Se adauga spuma de albus in 3 reprize, cu miscari usoare, de sus in jos. La sfarsit, se toarna untul topit (il topiti din timp, ca sa aiba timp sa se raceasca) si se amesteca usor cu o spatula. Compozitia pentru blat se toarna in forma pregatita si se pune in cuptorul incins. Se lasa cca. 30 de minute la copt (faceti testul cu scobitoarea), dupa care se scoate si se lasa la racit.

Se continua prepararea cremei de vanilie: se separa ouale; albusurile se bat cu zaharul, cu mixerul, pana se obtine o spuma tare, ca la bezea. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, cu miscari de jos in sus, iar la final se adauga amidonul. Se incorporeaza cu grija. Se pune din nou laptele la fiert. Se scoate pastaia de vanilie, se spala si se pune intr-un borcanel cu cateva linguri bune de zahar. In felul asta, veti avea zahar vanilat pentru o viitoare crema de vanilie. Cand laptele incepe sa clocoteasca, se da focul la minim si se adauga crema de oua, in fir subtire, amestecand intruna. Crema se va ingrosa in scurt timp, asa ca aveti grija sa amestecati bine, ca sa nu se prinda. Se ia apoi de pe foc si se pune untul, taiat in cuburi. Se amesteca energic pana se absoarbe. Crema se lasa la racorit.

Se pregateste ganache-ul de ciocolata alba: se inmoaie gelatina in apa rece; cea foite se pune in multa apa, iar cea granule, din plic, se pune in 150-200 ml apa. Se lasa sa se “umfle” aproximativ 10 minute, timp in care se pune pe foc smantana dulce impreuna cu ciocolata alba, rupta in bucatele. Se amesteca pana se topeste si se da deoparte. Daca aveti foite de gelatina, scurgeti-le de apa si puneti-le in crema fierbinte de ciocolata. Amestecati energic. Daca aveti granule, nu le mai scurgeti ci le topiti (cateva secunde) la foc mic sau la microunde. Turnati in crema si amestecati bine. Crema se finalizeaza amestecand crema de vanilie cu crema de ciocolata. Aceasta se pune la frigider cca. 20 de minute, timp in care se pregateste blatul si siropul rece.

Siropul rece se prepara amestecand laptele cu zaharul vanilat. Nu am vrut sa insiropez prea tare blaturile, ca sa se simta textura data de nuca de cocos, dar voi, daca vreti, puteti pune mai mult lapte.

Blatul se taie transversal, in trei. Puneti deoparte cel mai neted blat, el va ajunge sus, la decorare :) Asezati un blat in forma de tort, insiropati-l usor si inchideti inelul detasabil. Scoateti crema din frigider si turnati o parte deasupra blatului din forma. Asezati cel de-al doilea blat, insiropati usor si acoperiti cu inca o parte de crema. Puneti deasupra blatul pus deoparte si apasati usor. Insiropati-l si pe acesta cu restul de sirop si acoperiti-l cu restul de crema (ultimul strat sa aiba mai putina crema). Lasati tortul la frigider minim 3-4 ore, desi recomandarea mea este sa il lasati peste noapte.

Inainte de a fi servit, se acopera in intregime cu glazura de mascarpone (se amesteca branza cu zaharul cu mixerul cateva secunde). Eu am colorat-o putin, ca sa semene cu un echipament militar, de camuflaj. Pe sniper l-am cam ciuntit :D, dar n-a observat nimeni…

Tortul a fost grozav!!! Si intreaga zi la fel. Iata cum ne-am distrat:

Sper sa il incercati si voi!!! Blatul e atat de bun, incat il puteti folosi ca blat de tort, cu o alta crema (de ciocolata, etc.) sau sub forma de prajitura.

Dar si crema de vanilie e minunata!!!

Va pupam!!!!!

Tort Geometry Dash

$
0
0

tort-geometry-dash

 

Cine a jucat macar o data Geometry Dash stie ca acest joc da dependenta 😀 Dar nu asa, o runda, doua, cum am jucat eu, si nici alea pana la capat, haha, ci zeci de nivele, cu zeci de grade de dificultate, cum joaca Bogdi :)) Imi place la nebunie sa-l vad jucand, pentru ca e foarte bun si face ca totul sa para atat de usor (desi nu e), dar il urmaresc si ca sa reaud melodiile antrenante, cu efect garantat anti-depresiv. Din aceasta extrema pasiune s-a nascut tortul de ziua lui, de anul asta, Tort Geometry Dash, un giga-tort cu doua blaturi de ciocolata, un blat alb, spumos, din albusuri, o crema de vanilie cu ricotta, un strat de jeleu de visine si glazura de lapte condensat cu mascarpone. V-am innebunit, asa e?! 😀 Si eu m-am luptat cu el vreo doua zile, pana cand i-am dat de capat :)))

Cand m-am linistit, ne-am adunat cu totii si am fugit la un laser game, la Mega Zone (am pus poze mai jos), unde a fost super fun!!!! Seara, aproape sa ne prinda ploaia, am umflat baloanele si am taiat tortul. Au urmat cateva ture de GD si un pic de Play Station 4 (cadou de ziua lui). A fost frumos!!!!!!!!

Bbbbbooogiiiiiii, tu esti the greatest!!!! Fiecare clipa petrecuta alaturi de tine imi umple sufletul de fericire. La multi ani, frumosul meu de 12 ani!!

Un pic de “Mayonnaise”?! :))

Sau poate un pic de Cycles (e a zecea de pe lista), desi preferata mea e chiar prima “StayInsideMe”:

Voi reveni cu “realizarile” lui Bogdi cat de curand!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru un blat de ciocolata (aveti nevoie de doua blaturi!)

– 200 g unt

– 220 g ciocolata cu 50%cacao

– 4 oua

– 120 g zahar pudra

– 60 g amidon sau faina

 

Pentru blatul alb:

– 4 albusuri

– 100 g zahar

– 50 g faina

 

Pentru crema:

– 4 galbenusuri

– 300 ml lapte

– 1 pastaie de vanilie

– 50 g zahar pudra

– 6 foi gelatina

– 300 ml smantana pentru frisca

– 250 g branza Ricotta

 

Pentru jeleul de visine:

– 2 borcane compot visine (720 g)

– 2 pliculete Tortenguss rosu (glazura pentru tarte)

 

Glazura de lapte condensat cu mascarpone:

– 250 g branza Mascarpone

– 400 g branza Philadelphia

– 400 ml lapte condensat indulcit

– 4 foi gelatina

 

In plus:

– 2 linguri colorant alimentar rosu

– 200 g ciocolata alba

– 1 linguri colorant albastru

 

Mod de preparare:

Se coc doua blaturi de ciocolata, pe rand, intr-o forma patrata, de 24 cm/24 cm.

Pentru un blat de ciocolata, se taie untul rece in bucatele si se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei. Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se unge cu putin unt forma si se presara cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se sparg ouale intr-un castron si se bat cu mixerul, cateva secunde, la viteza maxima; se adauga un praf de sare si zaharul si se bate bine cca. 2-3 minute. Ciocolata se rupe in bucatele si se pune intr-un bol impreuna cu untul. Se topeste totul la foc foarte mic sau in bain-marie (ori la microunde), amestecand mereu, pana cand compozitia este perfect omogena. Se pudreaza cu faina si se amesteca totul foarte bine. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita si se baga in cuptorul incins. Se lasa la copt cca. 20 de minute, cu usa cuptorului intredeschisa, dupa care se scoate pe un gratar de bucatarie, la racit. In acelasi mod se coace si celalalt blat de ciocolata. Aveti grija cum le manevrati, pentru ca sunt umede si e delicate. Va sfatuiesc sa nu desprindeti hartia de copt decat in momentul in care asamblati tortul.

Pentru blatul alb, se scade temperatura cuptorului la 160 grade C (foc mic). Se bat albusurile cu un praf de sare pana se spumeaza usor. Se adauga, treptat, zaharul si se bate in continuare pana cand se obtine o spuma tare, lucioasa. La sfarsit, se adauga faina (cernuta) si se amesteca usor, cu o spatula, pana se incorporeaza. Aluatul se toarna in aceeasi forma patrata, tapetata cu hartie de copt, si se coace cca. 16 minute.

Pentru crema de vanilie, se pune laptele pe foc (foc mic) impreuna cu batonul de vanilie. Daca vreti, puteti sa il taiati pe lungime si sa scoateti semintele. Va fi si mai aromata! In timpul acesta, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, la hidratat. Se bat apoi, intr-un bol inalt, galbenusurile cu zaharul (cca. 2 minute), pana se spumeaza si se toarna in laptele fierbinte; se amesteca energic. Se lasa pe foc cca. 5 minute, amestecand mereu cu telul sau cu lingura de lemn. Aveti grija sa nu se prinda de oala! Se da deoparte si se lasa 1-2 minute sa se racoreasca (se scoate pastaia de vanilie). Se storc foitele de gelatina (apa se arunca) si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca complet. Cand crema de vanilie e rece, se adauga ricotta si frisca batuta. Se lasa deoparte.

Pentru jeleul de visine, se strecoara visinele (se scot samburii, daca e cazul) si se impart in doua parti egale. Se pun deoparte 120 ml suc de visine, pentru insiropatul blaturilor, cat si 500 ml suc de visine pentru jeleu.

In continuare, se aseaza la baza formei patrate un blat de ciocolata, care se insiropeaza si se acopera cu jumatate din cantitatea de visine (scurse). Fructele se acopera cu o portie de jeleu preparat astfel: continutul unui plic se amesteca cu 2 linguri zahar, rase, si apoi, treptat, cu 250 ml suc de visine, amestecand continuu cu telul. Amestecul obtinut se pune la fiert cca. 1 minut, dupa care se toarna imediat peste fructe. Deasupra se asterne un strat de crema de vanilie si se acopera cu blatul alb. Se intinde restul de crema de vanilie peste blatul de albusuri si se niveleaza. Se prepara inca o portie de jeleu, urmand aceiasi pasi de mai sus. Peste crema din forma se presara restul de visine si jeleul proaspat facut (fierbinte). Totul se acopera cu cel de-al doilea blat de ciocolata. Mai sunteti cu mine?! 😀

Tortul se pune la frigider peste noapte, iar a doua zi se acopera cu glazura. Pentru glazura, se amesteca toate ingredientele impreuna cu gelatina topita. Se imparte in doua, iar cu o jumatate se acopera intreg tortul. Se pune la frigider aprox. 30 de minute, dupa care se acopera cu cealalta jumatate, in care s-a amestecat colorantul rosu. Tortul se orneaza cu figurine din ciocolata alba topita si amestecata cu putin colorant albastru. Sau, cel putin, asa am facut eu, pentru ca asa era “icoana” lui Bogdi, din joc 😛

Asta e tortul iubitului meu: Geometry Dash!!!

tort-geometry-dash_01

tort-geometry-dash_02

tort-geometry-dash_03

 

Asa ne-am distrat de ziua lui Bogdi:

bogdi_megazone_01

bogdi_megazone_02

bogdi_megazone_03

bogdi_megazone_04

bogdi_megazone_05

bogdi_megazone_06

bogdi_megazone_07

 

Bogdi a fost ataaaat de fericit!!!! :))

tort-geometry-dash_04

tort-geometry-dash_05

The post Tort Geometry Dash appeared first on Retete culinare cu Laura Sava.

Viewing all 13 articles
Browse latest View live